Močni skozi ranljivost

Ljudje smo čudna bitja - najbolje bi bilo, da dobimo vse, kar si želimo, takoj.

Močni skozi ranljivost

Močni skozi ranljivost

Ljudje smo čudna bitja - najbolje bi bilo, da dobimo vse, kar si želimo, takoj.

In česar si največ želimo? Zdravja, pri tem ne mislim samo na telesno zdravje ampak tudi psihično in socialno blagostanje. Želimo si torej globoke in tesne odnose, resnično ljubezen, uspeh v karieri, nespremenljivo samospoštovanje, pozitivno samopodobo, vsestransko samozavest in pomirjenost s sabo in svetom. Želimo si vse in najbolje bi bilo, da za to ne bi rabili ničesar storiti. Zakaj tudi bi?

Toda, ko pogledamo globlje, odkrijemo, da se ranljivosti ne moremo izogniti. Kako naj:

  • resnično zaupamo, če se nikoli nismo znali ali bili pripravljeni srečati z za nas pomembnimi in resnično velikimi izzivi? (nekomu je izziv priplezati na vrh Trigčava, drugim je izziv se opravičit za napako)
  • ustvarimo globoke odnose s sabo in drugimi ne da bi se najprej odprli?
  • želimo resnično ljubezen, ne da bi odkrito pokazali svojo naklonjenost želeni osebi?
  • želimo graditi samospoštovanje, ne da bi pokazali naše slabosti?

Ne gre, ne deluje. Zakaj potem ne naredimo potrebnih korakov? Zato, ker to pomeni, da moramo postati ranljivi. In biti ranljiv je včasih grozno, saj se lastne ranljivosti zavedamo že ob sledečih mislih:

  • Ko se odpremo, nas lahko drugi zavrnejo.
  • Če izkazujemo naklonjenost, tega ne bomo dobili povrnjenega.
  • Ko pokažemo naše slabosti se nam lahko posmehujejo.
  • Če se bomo soočili z izzivi ne bomo uspeli.

Šibkost je nasplošno v današnji družbi označena kot NO-GO in mnogi ljudje gredo do skrajnosti, ker se bojijo, da bi jih videli kot slabiče. Poskušajo nadeti masko, pod katero je lastna ranljivost skrita. Ampak ali je res znak moči, da skrivamo svoje slabosti? Iskreno in resnično verjamem, da je potrebna moč, da pokažemo in priznamo svoje slabosti, najprej sebi in tudi drugim, da ostanemo odprti tudi če to pomeni, da smo ranljivi. Bolje tako kot pa hoditi naokoli "scooliran pod masko zaigrane suverenosti".

Kdaj ste nazadnje komu (razen sebi,če ste si) priznali napako? Kar šteje na koncu je dejanje in kaj iz napake naredimo. Vstati in si rečti: "Hej, stari, jaz imam pomanjkljivosti in jaz tudi stojim za njimi" in to priznati drugim zahteva veliko več poguma kot se delati "cool in brez napak". Torej je pravi ključ do izpolnjenega življenja biti ranljiv.

Presenečni boste, da ni niti približno tako hudo, kot ste si predstavljali.

Verjemite mi, govorim iz izkušenj :)

OCENA PSIHIČNEGA BLAGOSTANJA

Koliko ste resnično srečni in zadovoljni lahko preverite v vaši osebni "oceni psihičnega blagostanja" (OPB).

Izdelava spletnih strani